Είναι άμισθος Δημόσιος Λειτουργός και έργο του είναι η επίδοση εξωδίκων εγγράφων , δικογράφων, η εκτέλεση (δηλαδή η πραγματοποίηση ) Δικαστικών Αποφάσεων , ή άλλων εγγράφων που του έχουν ανατεθεί με Νόμο. Για κάθε πράξη που ενεργεί συντάσσει αντίστοιχο έγγραφο , το οποίο είναι εξοπλισμένο από το Νόμο με την ισχύ δημοσίου εγγράφου.
Όχι. Για τις υπηρεσίες που προσφέρει δεν αμοίβεται με μισθό από το κράτος, αλλά από τον κάθε ενδιαφερόμενο , είναι δε ελεύθερος επαγγελματίας και τελεί υπό τις διατάξεις του Νόμου περί Φ.Π.Α. .
Για κάθε πράξη που θα ενεργήσει Ο Δικαστικός Επιμελητής , αμοίβεται υποχρεωτικά με προκαθορισμένο ποσό , το οποίο έχει ορισθεί με Νόμο . Στο ΦΕΚ Β709/16-3-2016 αναφέρονται αναλυτικά οι ισχύουσες αμοιβές, ανάλογα με την πράξη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Δικαστικός Επιμελητής .
Εκείνος που αρχίζει δικαστικό αγώνα και θα χρειασθεί τις υπηρεσίες Δικαστικού Επιμελητή . Σε ορισμένες περιπτώσεις και εφόσον δικαιωθεί δικαστικώς εκείνος που ξεκινά το δικαστικό αγώνα, λαμβάνει το ποσό που έχει δαπανήσει για τις υπηρεσίες Δικαστικού Επιμελητή από εκείνον που έχασε τον δικαστικό αγώνα.
Ζητώ από εκείνον να μου επιδείξει την υπηρεσιακή ταυτότητά του , την οποία είναι υποχρεωμένος να κατέχει και η οποία θεωρείται και υπογράφεται από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της περιοχής που βρίσκεται η επαγγελματική έδρα του Δικαστικού Επιμελητή, ενώ επάνω σε αυτήν βρίσκεται έγχρωμη φωτογραφία του.
Με αυτό του Συμβολαιογράφου.
Ο Δικαστικός Επιμελητής είναι αυτό που λέμε «κλητήρας » ή «Δικαστικός Κλητήρας» ; Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ναι , ήταν ταυτόσημες έννοιες, για διάφορους λόγους που ίσχυαν τότε.
Στη συνέχεια με την πάροδο των ετών , αναγνωρίσθηκε το έργο και ο ρόλος του στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και αποκαταστάθηκε (και) λεκτικώς η ιδιότητά του, αφού ο «κλητήρας» γενικά είναι κάποιος που μεταφέρει διάφορα έγγραφα χωρίς ευθύνη , ενώ ο «επιμελητής» είναι υποχρεωμένος σε νομική κατάρτιση και φέρει αυξημένη ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη του .